Alla inlägg den 30 april 2008

Av eva - 30 april 2008 21:02

På denna blogg måste jag tydligen ha en bild först! Den där första runstenen, som är i ett större format än de andra, har bara hamnat där.  Jag skrev texten och la iN de sex bilderna på runstenarna och sedan när jag hade sparat detta och kollar in min blogg. Vad får jag då se????  Jo,  en JÄTTESTOR runsten. Som bara finns där. När jag går in på redigera inlägg, så finns den inte med i mitt inlägg. Men, men. Har redan skrivit om inlägget en gång och då hände samma sak, så nu ger jag upp.


God natt.

Av eva - 30 april 2008 20:50

Här kommer bilder på barnens runstenar. De jobbade i grupper om fyra och fyra. Först skulle komma överens om vad de skulle skriva, skriva ned det och sedan översätta det till runskriften. Detta gjordes på papper först. Sedan var det dags att skriva på själva runstenen.


Ja, dessa runstenar visade barnen upp på redovisningen. De talade också om vad som stod på stenen. Ha en bra kväll. God natt och kram.

Av eva - 30 april 2008 19:07

Detta inlägg tillägnar jag Sissi, som bor i ett land där de inte firar Valborg.


I min stad, en stor universitetsstad, firas Valborg lite olika beroende på om du är student eller inte.


Studenternas variant: sillfrukost ute i det gröna på morgonen. Till detta dricks champagne.

Sedan är det forsränning i ån som flyter genom staden.  "Båtarna" byggs av frigolit, bräder, oljetunnor mm. Här är reglerna tydliga för besättningen på båtarna. Våtdräkt är ett måste och absolut nykterhet krävs. Det är cirka 3 personer på varje båt. Dessa båtar ser mycket olika ut och flytförmågan brukar också variera. Båtarna ska ta sig ner för två små vattenfall och där brukar många kantra. Dykklubben i stan ställer med  upp dykare som hjälper till att plocka upp besättningsmän som trillat i.  Detta äventyr lockar också vanligt folk. Startskottet går klockan 10.00, men om du överhuvudtaget ska kunna se något måste du vara på plats senast klockan 09.00

Sedan händer det inget speciellt. Studenterna går omkring på stan och dricker, har picknick på varenda gräsmatta.

Klockan 15.00 är det mösspåtagning. Till denna cermoni kommer också vanlligt folk med sin studentmössa i handen. På slaget 15.00 prick öppnar universitetsrektorn dörren till  balkongen på universitetet och då ska mössorna på. Gatan är fullpackad av människor, minst 40 000 stycken. Det ser ut som ett vitt hav. När mössorna åkt på, så har studenterna champagnegalopp till de olika restuarangerna som drivs av universitetens nationer, där de fortsätter att dricka.

Studenterna firar hela kvällen och natten.

På första maj ser centrala staden ut som en enda stor soptipp med massor av skräp överallt. Men det är lugnt och tyst för alla studenter sover.


Tyvärr har drickandet spridit sig till tonåringar. Valborg=att supa sig full. Det är ledigt från skolan denna dag, så tonåringarna åker ner på stan redan på morgonen och går sedan bara omkring.


Icke-studentvarianten: För många är detta en vanlig arbetsdag, så under dagen kan de inte delta i något.

Inom den privata sektorn är det vanligt att man jobbar halv dag.

På kvällen tar man med sig familjen och går till en majbrasa. Dessa finns lite överallt i kommunen. Där är det ofta en kör som sjunger in våren och man brukar också ha allsång. Någon håller ett vårtal. Ibland är det också fyrverkerier. Så här firas det i landet som helhet också. Det finns säkert lokala varianter, som studenternas firande i min stad.

Detta är också en kväll då många har grillpremiär, om vädret tillåter.

Det finns ingen speciell mat som hör Valborg till.


Faktavarianten: Förr sade man att vintern tog slut den sista april och våren började den första maj och då skulle djuren släppas ut på bete. Men innan djuren kunde släppas ut måste man skrämma iväg spöken, häxor och rovdjur. Därför tände man brasor den sista april, dagen innan djuren släpptes ut. Man passade också på  att hälsa våren välkommen. Anledningen till att vi säger: fira Valborg är att Valborg har namnsdag idag.


Hoppas du lärt dig något nu, Sissi. Ha en bra kväll allihopa. Kram

Av eva - 30 april 2008 06:18


Önskar er alla

en trevlig

Valborgsmässoafton!


Carpe diem! Kram till er alla.

Ovido - Quiz & Flashcards