Alla inlägg under april 2008

Av eva - 22 april 2008 17:47

Idag har jag varit guide på vår skola. Förra veckan var det en stor priscermoni på Gripsholms slott för Jordens Barns Pris. En 14-årig tjej från Sydafrika var där och sjöng. Hon är ambassadör för Jordens Barns Pris i Sydafrika. Bland annat har hon fått tala inför den sydafrikanska regeringen, mött Nelson Mandela.


Idag kom hon och hennes storebror på besök till vår skola och jag skulle visa dem runt bland klasserna på lågstadiet. Det var jätteroligt. Det var två väldigt sociala och öppna sydafrikanska ungdomar.  Så fort vi kom in i ett klassrum gick de runt bland barnen, tittade på vad de gjorde. Ibland satte de sig ner vid något barn och pratade lite. De pratade ju engelska så jag  fick tolka.


Jag fick reda på sedan att den här tjejen och hennes storebror bor i en kåkstad i Sydafrika. Han har inget jobb, men han lyckas ändå få fram pengar så att hon kan gå i en relativt bra skola. Hon är jätteduktig på att sjunga och har spelat in en cd-skiva, Pengarna hon tjänar på cd:n skänker hon till Jordens Barns Pris.


Jag tog med mig kameran till skolan, för jag ville ta lite kort under rundvandringen i skolan. Men tror ni att jag kom ihåg att plocka upp den ur väskan?! NÄ! Så det blev inga kort till detta inlägg.


Ha en bra tisdagskväll. Kram

Av eva - 22 april 2008 17:41

Ja, Christel föreslog att vi skulle byta djur med varandra. Mitt lejon mot hennes gris. Ja, varför inte. Det skulle vara kul att få ha något annat här hemma och Mimmi är ju inte lika morgonpigg som mitt lejon.


Ja måste berätta om en händelse i höstas. Jag och en kompis var ute och promenerade i höstskymningen och på gångbanan kommer en man gående mot oss. Det är en raksträcka så vi såg honom på långt håll. Han är ute och rastar sin hund och både jag och min kompis försöker lista ut vad det kan vara för ras på hunden. Men det är ingen ras som stämmer överens med det vi ser. När vi möts så ser vi att han är ute och går med sin gris!! Ja, inte är det det första jag tänker på, när jag ser en människa ute och rastar sitt husdjur.  


Ha en bra kväll. Kram

Av eva - 21 april 2008 14:41

Mitt lejon har slutat att sova i sängen hos mig. Han har nämligen hittat en ny sovplats.


Han ligger på en bag som står på golvet mellan två bokhyllor. Det ser ju riktigt skönt ut.

Däremot har han inte slutat med att komma vid 4.30-tiden och kräva frukost.


Vi båda önskar er en trevlig måndags eftermiddag och kväll. Kram


Av eva - 20 april 2008 19:08

.... även idag blev det. Efter en promenad i solskenet, så städade jag balkongen. Hela vintern har jag hängt ut mat åt småfåglarna på balkongen. Cefas är en sann ornitolog.

Men det innebär att balkonggolvet blir fullt av fågelmat och träck. Så jag har hällt ut den ena spannen efter den andra med vatten över balkonggolvet och sedan skurat med sopkvasten. Tur att jag bor på nedre botten och att jag inte betalar för vattnet separat. Nu ska jag bära ut balkongmöblerna. Två stolar och ett klaffbord är allt som får plats, men det är alltid något.


Ha en bra kväll. Kram

Av eva - 20 april 2008 11:12

Till alla er som saknar solen idag: jag har norpat den, bara så att ni vet!!! Jag håller den i ett hårt grepp och tänker inte släppa iväg den.


Till alla er som har en mulen dag har jag ett tips: städa! Det gjorde jag igår när det var mulet.


Nu ska jag gå ut och njuta av solen. Ha en bra söndag. Carpe diem och kram på er.

Av eva - 19 april 2008 18:10

.... för solen som dök upp vid 18-tiden idag. Nu tänker jag behålla den, så att jag kan gå en långpromenad i solskenet i morgon. Och eftersom solen lämnades tillbaka, så blir det inga efterräkningar för den/de som stal den.

Ha en skön kväll. Kram

Av eva - 19 april 2008 10:59

...lyser med sin frånvaro. Det är någon/några som snott den och jag har hittat några bevis på vem/vilka det kan vara. Undersökningen är i full gång för att spåra och hitta den/de skyldiga.


Igår lovade vädergubbarna på TV en dag full med solsken och då planerade jag att ta mig en långpromenad i solskenet, för att slippa se min lägenhet som är i behov av ett besök av snabeldraken. Men som sagt var: solen är stulen! Och här går jag i min ostädade lägenhet. Egentligen ska katten städa för det är ju han som hårar ner lägenheten, men han har lagt sig till ro och sover, vad annars!


Så fort jag skrivit färdigt detta ska jag gå ner till tvättstugan och hänga tvätten och köra igång en ny maskin. Sedan ska jag rasta snabeldraken.


Ha en bra lördag och du som känner dig skyldig till stöld av solen, återlämna den genast så slipper du konsekvenser av detta brott :-) 

Carpe diem och kram på er alla.

Val

Av eva - 18 april 2008 19:35

Förra veckan gick min skola till val och detta gjorde också 33 000 andra skolor i hela världen. 15 miljoner elever i 86 länder röstade i World´s Childrens Prize for the Right of the Child. Här i Sverige kallas det allmänt Jordens Barns Pris.


Varje år nomineras tre personer till priset. Dessa tre personer ska ha gjort något betydelsefullt för att barn ska få sina rättigheter tillgodosedda.


I år nominerades Josefina Condori för sin långa kamp för flickor som arbetar som pigor i Peru, ofta under slavlika förhållanden. Hon har startat en organisation som driver ett hem för utsatta flickor och ett center för hushållsarbetare.  Hon arbetar för att alla barnarbetare ska känna till sina rättigheter och ha kunskap att kunna kräva dem.


Agnes Stevens har grundat organisationen School on Wheels, som hjälper tusentals hemlösa barn i USA. Hundratals volontärer tillbringar tiotusentals timmar som extralärare till barn som bor på härbärgen, på motell, i bilar och på gatan.Extralärarna blir de hemlösa barnens tryggeht. På många härbärgen har School on Wheels inrett särskilda barnrum med datorer, böcker och skriv- och ritmaterial för att ge barnen studiero och en chans att få vara barn.


Somaly Mam nomineras för sin långa och farliga kamp för att rädda flickor som säljs som slavar till och på bordellerna i Kambodja. Hennes organisation har byggt tre säkra hem för flickorna som de räddar ur slaveriet. Där får de mat, sjukvård, ett hem, chans att gå i skolan och senare även yrkesutbildning. Fram för allt ger Somaly flickorna trygghet, värme och kärlek. 3 000 flickor har blivit räddade tack vare hennes organisation.


Alla klasser, från F-6 jobbar med detta under två veckor före valet. Beroende på vad man har för ålder på sina elever, så anpassar man arbetet efter det. Med de yngsta barnen jobber vi mycket med FN:s barnkonvention, tar upp att barn har rättigheter. Vi berättar också om de tre nominerade, fast man får ju välja sina ord när man pratar med de yngre barnen. Med de äldre barnen kan man ju få in Jordens Barns Pris i nästan alla ämnen. De läser om länderna de nominerade pristagarna kommer ifrån mm.


Själva valdagen är en högtidsdag. Tänk att vi faktiskt får rösta och att vi får rösta på den vi vill, ingen annan bestämmer hur jag ska rösta. Tänk att vi har det väldigt bra här i Sverige. Vallokalen är smyckad med saker från olika länder, vi har valbås, valförrättare, röstdedlar, röstlängder och allt annat som tillhör ett val. Det är endast barnen på mellanstadiet som röstar, för vi anser att de yngre är för små att fatta ett genomtänkt beslut om vem de ska rösta på. Det är lätt att de röstar på någon som kommer från landet där de tex var på semester i somras. De tre kandidaterna symboliseras av varsitt djur och de yngre barnen kan rösta på den som har det "bästa" djuret. I matsalen på valdagen serveras mat inspirerad från kandidaternas länder och matsalen är smyckad med flaggor som barnen har ritat. Denna dag bjuds också barnen på glass. Denna äter vi i respektive klassrum. I vår klass gjorde vi en egen röstning och Somaly vann. Hon vann också skolans röstning.


www.childrensworld.org finns mer information att få. Ha en bra kväll. Kram

Ovido - Quiz & Flashcards